Kuchnia

Kuchnia Pasty do chleba/własne pieczywo/ pasztety

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym – [PRZEPIS] | Codziennie Fit

1 i 1/3 szklanki mąki (ja użyłam razowej – jest zdrowsza)
3/4 szklanki lnu mielonego (do kupienia w aptece i w marketach)
1/2 szklanki cukru. Jeśli ktoś chce być bardzo fit, spróbujcie to zamienić na miód albo inny zdrowy zamiennik cukru (tutaj czytelniczka Sandra podsyła ściągę: klik)
2 jajka
3 duże, dojrzałe banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Cynamon- wg uznania, ja wsypuję naprawdę DUŻO.
Szczypta soli
Według przepisu, 1/4 szklanki oleju – ja wlałam jakieś 2 łyżki, a resztę zastąpiłam wodą
Garść płatków górskich owsianych na wierzch
Masło orzechowe na wierzch

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szykujemy foremkę – albo keksówkę, lub małą kwadratową formę, lub małą tortownicę. Wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków owsianych), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem/wodą. Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje – dolewamy trochę wody.
Przekładamy do foremki, wyrównujemy, posypujemy szczodrze płatkami górskimi i jedną łyżeczką cukru.
Pieczemy w piekarniku ok. 50-55 minut, przed wyjęciem sprawdzamy środek patyczkiem :) Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy, smarujemy masłem orzechowym i wsuwamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation