Kuchnia

Kuchnia Pasty do chleba/własne pieczywo/ pasztety

Jogurtowy chlebek z brzoskwiniami - zobacz przepis na Smacznej Stronie Tesco

200 g jogurtu naturalnego
450 g mąki pełnoziarnistej
100 g cukru brązowego
1/4 laski wanilii
1/4 łyżki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
150 ml oleju słonecznikowego
200 g brzoskwiń
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki słonecznika łuskanego

Do szerokiej miski wbij całe jajka, dodaj olej, cukier, sól i wymieszaj. Wanilię przekrój na pół i wydąż aromatyczne pestki, następnie dodaj do masy jajecznej. Wsyp teraz mąkę, proszek do pieczenia i wlej jogurt. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Powinno być dość zwarte.
Brzoskwinie umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką mąki pszennej i cynamonem. Przełóż do ciasta i wymieszaj. Przygotuj foremkę do chleba. Wyłóż papierem do pieczenia, jeśli nie jesteś pewien czy chleb po upieczeniu wyjdzie z formy. Nałóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką (możesz lekko moczyć łyżkę w wodzie, aby łatwiej rozsmarować po wierzchu). Posyp z wierzchu słonecznikiem i wstaw do pieczenia do temp. 180˚ na 1 godzinę. Chlebek powinien ładnie wyrosnąć i po tym czasie być zrumieniony. Upieczony wyjmij z piekarnika. Jak tylko ostygnie, pokrój na kromki i podawaj ze świeżym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation