Kuchnia

Kuchnia

Śledzie w curry



Składniki:

8 płatów solonych śledzi

6-7 plastrów ananasa z puszki + 5 łyżek syropu

50 g rodzynek

1/4 szklanki orzechów włoskich łuskanych

5 czubatych łyżek majonezu Winiary

2 łyżki curry



Przygotowanie:

Płaty śledziowe zalewamy letnią wodą i moczymy co najmniej przez 8-10 godzin. Odsączamy dokładnie na sicie.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na godzinę, odcedzamy. Orzechy drobno siekamy.

Do majonezu dodajemy syrop z ananasa oraz curry i dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy w cienkie paski, a ananasa w drobne kawałki.

W słoiku lub przezroczystej misce układamy kolejno połowę śledzi, ananasa zmieszanego z rodzynkami oraz 3/4 orzechów. Polewamy połową majonezu. Układamy resztę śledzi, ananasa i rodzynek. Zalewamy pozostałym sosem curry i posypujemy orzechami.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation