Kuchnia

Kuchnia

Żurek wegetariański
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 cała włoszczyzna
przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
kawałek suszonego grzybka
pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki oleju roślinnego
250 ml żurku (zakwasu)
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżka świeżego
100 g śmietany 18%
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i zagotować. Dodać ziela angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Następnie wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę.
Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej roślinny. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 250 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu.
Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Jeśli dodajemy tofu, kroimy je w kosteczkę i dodajemy razem z zakwasem. Na koniec zaprawiamy żurek śmietaną, uprzednio wymieszaną ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation