Kuchnia

Kuchnia

Składniki:
Kruchy spód:
250 g mąki
125 g schłodzonego masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
1/4 szklanki wody

Pomarańczowy krem:
3 jajka
60 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
ok. 75 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Zaczynamy od kruchego spodu: mąkę, masło, sól, cukier, olej i wodę wymieszać (można użyć robota kuchennego), ale niezbyt długo - do połączenia się składników. Odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyłożyć nim formę do tart - natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Podpieczone lekko ciasto wyjąć z piekarnika. Aby mieć pewność, że ciasto nie rozmięknie za bardzo pod wpływem kremu, można w tym momencie posmarować podpieczony spód rozmąconym jajkiem i wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty.

W tym czasie przygotować owocowe wypełnienie: jaja, cukier, śmietankę, skrobię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Przed podaniem tartę schłodzić w lodówce - najlepiej kilka godzin.

Uwaga:
Przygotowując kruchy spód wodę należy dodawać powoli i stopniowo. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę więcej wody.
Ja dysponuję bardzo niską formą do tart. Jeśli posiadacie głębszą - należy podwoić ilość składników na owocowe wypełnienie. Ciasta powinno wystarczyć.
Czas pieczenia: po ok. 20-25 minutach należy sprawdzić wypełnienie tarty - powinno być ścięte, lecz uginające się pod dotykiem. Wszystko będzie zależało od ilości wypełnienia i rozmiaru formy do tarty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation