Kuchnia

Kuchnia

Jajka zapiekane z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem | gotuj zdrowo!
Składniki dla 2-3 osób:

4 jajka od szczęśliwej kury
1/2 małej dyni Hokkaido
szczypta suszonego rozmarynu (dokładnie roztarty) lub świeży rozmaryn bardzo drobno posiekany
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
20 pomidorków koktajlowych
250g szpinaku drobnolistnego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie), oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 suchej przed gotowaniem)
sól morska do smaku
tymianek (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa (szczypta)
czerwona lub żółta cebula
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Możesz również użyć kaszy z dnia poprzedniego.

Dynię pokrój w kostkę grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i posyp utartym rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Dopraw solą morską i upiecz w piekarniku, rozgrzanym do temp. 185 stopni. Czas pieczenia ok. 15-20 minut. Odstaw.

Pomidorki przekrój na pół, a szpinak umyj dokładnie i odsącz na sitku.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulkę. Po delikatnym podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, wymieszaj i dodaj szpinak oraz gałkę muszkatołową, następnie dodaj pomidorki i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Dodaj po chwili upieczoną lub wcześniej obsmażoną dynię.

Wbij delikatnie jajka i wstaw patelnię do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (ok. 6-10 min. – termoobieg). Jeżeli chcesz uzyskać bardziej ścięte jajka, to w połowie pieczenia zmień ustawienie piekarnika na grzanie górne (grill).

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation