Kuchnia

Kuchnia

Sernik japoński - przepis krok po kroku

6 jajek (osobno białka i żółtka)
250 g kremowego serka śmietankowego/ można użyć marscapone
100 ml mleka
50 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie: skórka otarta z jednej cytryny
SERNIK JAPOŃSKI - WYKONANIE
Na początek ważna uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Na garnku z gorącą wodą ustaw miskę i umieść w niej serek, masło oraz mleko. Podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż składniki się rozpuszczą, tworząc gładką serową masę. Odstaw do wystudzenia.

Do ostudzonej masy dodaj żółtka, skórkę oraz sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszaj aż składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek.

Białka zmiksuj z odrobiną soli, po czym partiami - łyżka po łyżce - dodawaj cukier. Miksuj aż białka utworzą sztywną, gładką i lśniącą masę.

Teraz bardzo ważny etap: ubite białka trzeba połączyć z masą serową. Najlepiej robić to kilku turach, spokojnie i bardzo delikatnie, ale dokładnie, tak, by powstała piankowa całość. Bardzo przyda się tu szpatułka do ciasta.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (powinien wystawać kilka centymetrów ponad brzegi formy); od zewnątrz tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową. Postaw w żaroodpornym naczyniu (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).


Do tak przygotowanej formy, przełóż masę serową. Do żaroodpornego naczynia wlej wrzącą wodę - powinna sięgać do połowy wysokości formy z ciastem.

Włóż do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 15 - 17 minut. Następnie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu, sernik zostaw w wyłączonym piekarniku na kolejne pół godziny, po czym wyjmuj i poczekaj aż ciasto zupełnie wystygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation