Kuchnia

Kuchnia

Dyniowe curry
400 gdyni hokkaido
300 mlmleczka kokosowego
200 mlbulionu warzywnego
4 cmświeżego imbiru
2obrane ze skórki pomidory
2ząbki czosnku
2szalotki
1cukinia
1czerwona papryka
1papryczka chili
1łyżeczka ziaren kolendry
ryż jaśminowy
duża szczypta kurkumy
szczypta chili
świeża kolendra
sól, pieprz cayenne
olej
Jak przygotować?
W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne.

Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

Gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 minut.

Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation