Kuchnia

kuchnia na ciepło i nie tylko...

:) Pieczone pierogi z serem feta

Składniki:

- 1 kg mąki

- 1 opakowanie proszku do pieczenia

- 20 g drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 150 ml oleju

- 150 ml jogurtu greckiego

- 200 ml ciepłej wody

- 3 jajka

Na farsz:

- 400 g sera feta

- sól

- pieprz

- pęczek pietruszki

Dodatkowo:

- 1 jajko

- sezam lub czarnuszka

Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki razem i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ser rozgnieść widelcem, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć płaską łyżeczkę farszu, zakleić pierożki i ułożyć je na wyłożonej pergaminem kratce piekarnika.

Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch pierożków. Posypać sezamem lub czarnuszką.

Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation