Kuchnia

kuchnia na ciepło i nie tylko...

Pizza- cienkie ciasto
Składniki:
Na 4 porcje
2 szklanki mąki (typ 550)
3 dkg drożdży
1 szkl letniej wody lub mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania:
Mąkę przesiej do miski. Zrób w niej niewielki dołek, do którego pokrusz drożdże, wsyp cukier i dolej troszkę wody lub mleka. Leciutko zamieszaj w dołku, ale nie rozlewaj uzyskanej tam masy. Przykryj wilgotna ściereczką i odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże urosną dodaj soli, oliwy i odrobinę wody/mleka.Wyrób gładkie i sprężyste ciasto. Odstaw wyrobione ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia w miseczce pod ściereczką (ok godz ). Ciasta wystarcza na 4 krążki o średnicy 24 cm. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm i po nakłuwać je widelcem. Piec około 20 min w 180 stopniach. Smacznego
-----------------------------------------------------------
Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy. Posypać serem mozzarella a na wierzchu rozłożyć wybrane przez siebie składniki.
A oto przykładowe składniki: plastry pomidorów, oliwki, kawałki łososia, pokrojona cebula, czosnek, szynka, pieczarki, kukurydza, salami, boczek, jajko, chili, brokuły, papryka, kurczak, kiełbasa, oregano, bazylia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation