Kuchnia

pasty do chleba

pasta

Sposób przygotowania

# Chrzan z awokado czyli prosta pasta chlebowa

Składniki:

1 awokado

1 łyżeczka soku z cytryny

chrzan do smaku (1-3 łyżek)

sól, pieprz

odrobina miodu do smaku

posiekane i lekko uprażone pistacje

Przygotowanie:

1. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę (nie wyrzucamy jej - jeszcze się przyda).

2. Miksujemy razem z sokiem z cytryny i chrzanem (dodawajmy go etepami, by dostosować poziom ostrości do naszego smaku).

3. Doprawiamy. Przekładamy do miseczki. Do środka wkładamy pestkę awokado, pozwoli to możliwie długo utrzymać ładny, świeży kolor pasty.

4. Posypujemy pistacjami.

# Przystawka z jajkiem

Składniki:

pasta z awokado i chrzanem

2 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka majonezu

mała garść grzanek chlebowych w małych kosteczkach

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soku z sytryny

sól, pieprz do smaku

kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Jajka kroimy w małą kostkę. Łączymy z majonezem, sokiem, natką i skórką z cytryny, doprawiamy do smaku.

2. Na koniec dodajemy grzanki chlebowe. (Aby je uzyskać opiekamy kromki chleba w tosterze na chrupiąco. Pozbawiamy skórek. Kroimy w drobną kostkę.) Mieszamy.

3. Tak uzyskaną masę jajeczną układamy warstwą w okrągłej foremce do wykrawania ciastek lub w specjalnym pierścieniu, jeśli nim dysponujemy. Foremkę wypełniamy do połowy.

4. Na warstwę jajeczną wykładamy pastę awokado. Wyrównujemy . Wyjmujemy foremkę. Posypujemy kiełkami. Podajemy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation