Kuchnia

Tuńczyk

Kotleciki z tuńczyka (dietetyczne)

Składniki:

tuńczyk [2 szt.] (w sosie własnym)
jajka [3 szt.]
cebula [1 szt.]
pieprz [0.5 łyżeczki]
sól [0.5 łyżeczki]
sos sojowy [1 łyżeczka]
musztarda [1 łyżeczka] (sarepska)
otręby owsiane [4 łyżki]

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzić, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha.
Roztrzepać jajka.
Drobno pociąć cebulę, można utrzeć na tarce.
Dodać do tuńczyka wszystkie składniki.
Ja daję 3 jajka i wychodzi bardzo mokre.
Tuńczyka nie wyciskam, tylko odlewam wodę z puszki.
Ma powstać gładka, bardzo mokra, nie rozpadająca się masa. Jeśli będzie za suche, to kotleciki wyjdą za suche.
Zagnieść tak jak mięso mielone.
Patelnię teflonową porządnie rozgrzać. Smażymy bez tłuszczu.
Z masy formować małe kotleciki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Smaży się dość szybko.
Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.

Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Z tej porcji najadają się dwie osoby. Jeśli ktoś doda dużo sałatki, to starczy nawet dla 3-4 osób.

Danie nadaje się jako posiłek przy Diecie Dukana w dni czystych protein. Dodając np. sałatkę będzie się nadawać w dni proteinowo-warzywne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation