Kuchnia

Tuńczyk

soczewica [0.5 szklanki] (zielona)
tuńczyk [1 op.] (w sosie własnym, nie sałatkowy tylko w kawałkach)
pomidory [2 szt.] (najlepiej dojrzałe)
czarne oliwki [20 szt.] (tak na oko ;) )
fasola czerwona konserwowa [0.5 op.]
majonez [1 łyżeczka]
papryka (przyprawa)
czosnek [2 ząbki]

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale uważać żeby się nie rozgotowała. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie pokroić pomidory w kostkę, oliwki w plasterki lub ćwiartki. Tuńczyka i fasolkę odcedzić z zalewy.

W misce umieścić soczewicę z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i fasolką. Z majonezu, odrobiny słodkiej papryki i wyciśniętego czosnku zrobić sos (nie ma być go dużo, wszystkie składniki są już przetworzone, więc majonez daje tylko smaczek)

Wymieszać warzywa z sosem, według gustu można dodać trochę soli.
Najlepiej odstawić, żeby "przeszło" czosnkiem, ale nie jest to warunek konieczny, u mnie znika natychmiast ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation