Kuchnia

Tuńczyk

Tuńczyk w oleju z orzechów włoskich - do kanapek i sałatek

SKŁADNIKI:

180 g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm + odrobina do polania sałatki
świeżo zmielony pieprz
na kanapkę:
ulubiona bułka, odrobina majonezu, sałata (np lodowa), mały pomidor, kukurydza z puszki, szczypiorek, drobno siekana cebula czerwona
na sałatkę:
dowolne sałaty, ogórek gruntowy (lub wężowy pokrojony, bez skórki i pestek), jajko na twardo, kukurydza, cebula czerwona piórka, szczypior, czerwona papryka, szczypta soli, cytryna (sok do wyciśnięcia)


PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewę z tuńczyka odlać, mięso umieścić w misce, dodać olej, dwie szczypty pieprzu i wymieszać, rozgniatając przy użyciu widelca. Można lekko zmiksować, jeśli chcemy uzyskać konsystencję pasty.
2. Taki tuńczyk stanowi fajny dodatek do kanapki z odrobiną majonezu i ulubionymi warzywami - to propozycja pierwsza :)
3. Może być także treściwym dodatkiem do sałatki, np. z jajkiem (a'la nicejska), z chrupiącymi warzywami i sałatami. Wystarczy ułożyć wszystko na talerzu i skropić delikatnie sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną oleju z orzechów włoskich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation