Kuchnia

serniki

American cheesecake – przepis krok po kroku – przepisy.pl
spód
Kostka do pieczenia Kasia
150 g
cukier
100 g
posiekane migdały
250 g
mąka
0.5 szklanki
masa
twaróg sernikowy
1 kg
cukier puder
1.5 szklanki
jajko
6 szt
laska wanilii
1 szt
mąka ziemniaczana
3 łyżki
śmietanka 30%
0.5 szklanki
cytryna
1 szt
polewa
śmietana 18%
200 ml
cukier puder
2 łyżki
sok z cytryny
1 szt
biała czekolada
1 opak

Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
Krok 2
American cheesecake – krok 2
Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
Krok 3
American cheesecake – krok 3
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
American cheesecake – krok 4
Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.
Krok 5
American cheesecake – krok 5
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
Krok 6
American cheesecake – krok 6
Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation