Kuchnia

serniki

Sernik New York – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

na spód
herbatniki
200 g
Kostka do pieczenia Kasia
75 g
na masę serową
cytryna
1 szt
mąka kukurydziana
30 g
serek śmietankowy
450 g
cukier brązowy
200 g
jajka
5 szt
cukier puder
ekstrakt z wanilii
16 g

Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Okrągłą formę 20 cm z wyjmowanym dnem nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
Herbatniki drobno pokruszyć w maszynce lub blenderem lub umieścić je w worku foliowym na stole i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobne okruchy.
Krok 3
Roztopić Kasię w dużym rondlu i wymieszać z okruchami herbatników.
Krok 4
Równomiernie rozprowadzić mieszaninę na dnie przygotowanej formy i mocno docisnąć grzbietem łyżki.
Krok 5
Zetrzeć skórkę z cytryny do dużej miski. Wycisnąć cytrynę i dodać około 2 łyżeczek soku do skórki w misce.
Krok 6
Połączyć mąkę kukurydzianą z sokiem i skórką z cytryny w misce i wymieszać z serkiem, brązowym cukrem i aromatem waniliowym przy pomocy drewnianej łyżki lub blendera. Dobrze wymieszać.
Krok 7
Oddzielić żółtko od białka 1 jajka (to białko nie będzie użyte). Wymieszać żółtko z masą serową, a następnie po jednym dodawać pozostałe jajka. Dobrze wymieszać.
Krok 8
Wyłożyć masę serową na przygotowany spód w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Krok 9
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia w piekarniku. Zimny sernik przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dzień lub noc. Następnie wyjąć z formy. Ostrożnie oddzielić spód ciasta od dna formy przy pomocy długiego, cienkiego noża. Posypać cukrem pudrem i pokroić na 8-10 kawałków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation