Kuchnia

serniki

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach | Kwestia Smaku


Sernik przed podaniem należy schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
Składniki

1 kg zmielonego tłustego twarogu
200 g dużych pierniczków w czekoladzie (np. takich)
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
4 łyżki miodu
250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%

Dekoracja

2 łyżki mielonego cynamonu
kawałki pierniczków
laska cynamonu

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.
Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników.
Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation