Kuchnia

serniki

Sernik z białą czekoladą i truskawkami
|
Kornik w kuchni
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

160 g herbatników
80 g masła
500 g sera na serniki
100 g mascarpone
4 jajka
70 g cukru
100 g białej czekolady

Dodatkowo:
150 g mascarpone
40 g białej czekolady
2 łyżeczki skórki z cytryny
400 g truskawek

Ciastka miksujemy z miękkim masłem, by powstała masa o strukturze piasku i wykładamy nią tortownicę o średnicy ok 21cm (spód wykładamy papierem do pieczenia). Dociskamy ciastka dłonią, by wyrównać spód.
sernik z czekoladą i truskawkami, sernik kremowy, sernik z białą czekoladą
Ser i 100 g mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier i miksujemy, by składniki dobrze się połączymy. Wbijamy jajka, stopniowo, cały czas miksując, dodając kolejne, aż wcześniejsze dobrze wymiesza się z masą serową. Na koniec wlewamy roztopioną i wystudzoną czekoladę.
Miksujemy jeszcze chwilę, by składniki dobrze się wymieszały.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
sernik delikatny, sernik z mascarpone, sernik z białą czekoladą
Sernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta). Studzimy w piekarniku, po 30 minutach, można wyjąc na blat i wystudzić do końca. Wystudzony sernik z białą czekoladą okrawamy dookoła i zdejmujemy obręcz tortownicy.
sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą i truskawkami, delikany sernik, prosty sernik
Pozostałe 150 g mascarpone miksujemy ze skórką z cytryny. 40 g białek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy z mascarpone.

Masę wykładamy na wierzch sernika, na serek wykładamy truskawki pokrojone na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation