Kuchnia

serniki

Sernik limonkowy
|
Kornik w kuchni
Sernik limonkowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

160 g ciastek kakaowych
30 g amaretti
60 g masła
600 g sera na serniki
70 g jogurtu greckiego
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 limonki
sok z 2 limonek

Ciastka czekoladowe i amaretti miksujemy w malakserze razem z miękkim masłem, by powstała mokra masa przypominająca piasek. Wysypujemy ją na spód sortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią wyrównujemy i dociskamy, by powstała zwarta, płaska powierzchnia. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Sernik limonkowy
Ser i jogurt grecki wkładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier i miksujemy chwilę. Wbijamy jajka, cały czas ucierając.

Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki oraz ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników.

Tortownicę szczelnie owijamy od spodu w folię aluminiową, by zapobiec dostaniu się wody podczas pieczenia w kąpieli wodnej.

Do tortownicy wlewamy masę serową i wstawiamy ją do większego naczynia (żaroodpornego). Wlewamy gorącą wodę do większego naczynia tak, by sięgała ona połowy wysokości tortownicy.
Sernik limonkowy
Sernik limonkowy pieczemy w temperaturze 140 stopni (termoobieg) przez 65 minut - sernik powinien być zwarty, po dotknięciu palcem środka ciasta - sprężysty, ale nie rzadki, a patyczek wbity w środek nie powinien być obklejony.

Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku, kiedy przestygnie studzimy całkowicie na blacie, a na noc wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation