Kuchnia

Przepisy na ciasta

CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI:
( 26×30 )
– mleko – 5 szklanek
– budyń bananowy z cukrem – 2 op
– masło – 200 g
– żółtko – 4 szt
– cukier – 1 szklanka
– mąka – 1 szklanka
– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka
– herbatniki – ok. 250 – 300 g
– banan – 2 szt
– galaretka cytrynowa – 1 op
* można zastąpić śmietankowym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )

http://ostra-na-slodko.pl/2013/03/22/ciasto-budyniowe-z-bananami-i-galaretka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation