Kuchnia

Przepisy na ciasta

Seromak

składniki:

masa serowa
700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)
3 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław

masa makowa
1 puszka masy makowej (850g)
50 g rodzynek
2 jajka
4 łyżki kaszy manny

kruche ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny
szczypta soli

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/seromak.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation