Kuchnia

Przepisy na ciasta

Biszkopt z pianką i galaretką

składniki:

biszkopt
3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz
1 galaretka niebieska
1 galaretka turkusowa
300 ml śmietanki 30 %
1 galaretka pastelowa różowa

Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować galaretki. Galaretkę turkusową rozpuścić w szklance wody. Galaretkę pastelową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Galaretki odstawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej galaretkę niebieską pokroić w kostkę. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już galaretkę turkusową. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.

http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/04/biszkopt-z-pianka-i-galaretka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation