Kuchnia

Przepisy na ciasta

Orkiszowe bułki drożdżowe na maślance

Składniki na ciasto:
- 750 g maki orkiszowej typ 700 + trochę mąki podczas wyrabiania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn:
- 1 szklanka lekko podgrzanej maślanki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka mąki orkiszowej typ 700
Dodatkowo:
- ciepłe mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Do ciepłej ( nie gorącej ) maślanki dodać drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki – wymieszać, przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę zmieszaną z solą i olej. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto posypując delikatnie mąką.
Miskę najlepiej odstawić do ciepłego piekarnika ( temp. 40-50 C ) na około 40-50 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte lekko uderzać pięścią, by je odgazować i oprószając dłonie mąką podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo bułki wyrosną.
Bułki odstawić do wyrośnięcia na 20 minut, następnie posmarować je ciepłym mlekiem i piec przez 20-25 minut w temperaturze 220 stopni na drugim stopniu od dołu piekarnika.
Do bułek podczas wyrabiania dodałem w opcji kminek i żurawinę - można dodać dowolne dodatki..
Proste i smaczne domowe bułeczki - można użyć dowolnej mąki.


http://monikaodkuchni.com.pl/domowe-bulki-z-maslanka-drozdzowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation