Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa jarzynowa

Sezon na świeże, młode warzywa w pełni, warto zatem wykorzystać ten okres na przygotowanie pysznej, domowej zupy jarzynowej. Znajdziecie w niej kalafior, fasolkę, marchew, pietruszkę, ziemniaki i moją ulubioną kalarepę. Kocham jej słodkawy smak.

Sekretem idealnej zupy jarzynowej jest jej delikatne posłodzenie, zyskujemy wtedy niesamowity smak. Kwaskowatości doda kwaśna śmietana 18%. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, jeśli macie np. bulion drobiowy z niedzieli. W przeciwnym razie musicie tak jak ja, ugotować domowy bulion ze skrzydełek lub kości.

Składniki:
5 skrzydełek z kurczaka lub 0,5 kg kości od schabu
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki wraz z natką
1 kalarepka
połowa kalafiora
4 ziemniaki
30 dag fasolki szparagowej
sól, pieprz
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
Przepis
Zaczynamy od ugotowania prostego wywaru mięsnego. W garnku umieszczamy 5 skrzydełek lub kawałki kości od schabu, zalewamy je 2 litrami ziemnej wody i gotujemy. Gdy woda zacznie bulgotać szumujemy (wyjmujemy) ścięte białko z wierzchu łyżką.



Dodajemy 5 ziaren pieprzu, dwie szczypty soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe i gotujemy na małym ogniu jeszcze 30 minut.

W międzyczasie możemy przygotować warzywa. Kalafior dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki grubości 0,5 cm, kalarepkę w kostkę 1 x 1 cm, ziemniaki w kostkę 2 x 2 cm, odcinamy końcówki fasolki. Po 30 minutach wrzucamy wszystkie warzywa do garnka. Z młodymi warzywami nie ma co się bawić w kolejność wrzucania, gdyż i tak dochodzą identycznie.

Dodajemy odrobinę cukru i gotujemy zupę 15-20 minut wraz z łodyżkami od natki pietruszki. Po tym czasie warzywa już powinny być chrupkie, ale ugotowane. W miseczce rozrabiamy 3 łyżki kwaśnej śmietany z 1 łyżką mąki pszennej. Całość hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i tak przygotowaną śmietanę dopiero wlewamy do zupy jarzynowej. Zagotowujemy ponownie i doprawiamy ostatecznie do smaku.

Z mięsa skrzydełek można zrobić mini potrawkę z kurczaka. Zupę podajemy przy akompaniamencie posiekanej natki pietruszki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation