Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

panipanidomu.pl/ Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad. Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami, jajkiem czy też czerwonym grochem.

Składniki:

3 buraki średniej wielkości
Włoszczyzna - 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
Sól
Pieprz w granulkach
4 szt. liścia laurowego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki koncentratu buraczanego
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Cytryna

Przygotowanie:

Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.

Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.

Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).

Na koniec podbij mąką ( do mąki bardzo wolno dolewaj wody, tak aby nie powstały grudki), dodaj śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku.

Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana się nie zważyła to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dolewamy do zupy.

Tagi: barszcz, barszcz czerowny, barszczyk czerwony, przepis na barszcz czerwony, przepis na wigilijny barszcz czerwony, tradycyjny barszcz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation