Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa z cukinii z fetą i grzankami

Jest taki czas w środku lata kiedy jemy codziennie cukinię. Niezależnie ile się jej zasieje, w pewnym momencie okazuje się, że dzień w dzień jest ich kilka gotowych do zebrania, a jak przegapisz to następnego dnia są już dwa razy większe. Cukiniowa klęska urodzaju, i tak co rok. Mama rozdaje je sąsiadkom, ja koleżankom w pracy a i tak jest ich nie do przejedzenia. Mamy więc swoje sprawdzone od lat przepisy cukiniowe, i co roku jest też miejsce na improwizację oraz wypróbowywanie nowych. Żelazny kanon to jednak zupa, placuszki i ciasto. Też dlatego, że można do nich wykorzystać też te olbrzymie, przerośnięte cukinie. Zaczynam tę cukiniową krucjatę od przepisu na zupę. To jeden z wielu wariantów, bo żeby nie słyszeć „znowu zupa z cukinii?” ciągle staramy się coś w niej zmieniać, i każda z nas (mama, ja i moja siostra) mamy swoje patenty. To akurat przepis mojej siostry – zupa z cukinii z marchewką, fetą i grzankami. Delikatna, kremowa, ze słonym akcentem i chrupiącym przełamaniem struktury. Wiem, wiem brzmi to dość pretensjonalnie, po prostu spróbujcie i tyle:)


ZUPA Z CUKINII Z FETĄ I GRZANKAMI


DRUKUJ
PREP TIME
15 min
COOK TIME
35 min
TOTAL TIME
50 min

Delikatna i kremowa zupa z cukinii z dodatkiem grzanek i sera feta
Serves: 5
INGREDIENTS
3 średnie cukinie (albo 2 większe)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 młode marchewki
po 1 łyżce masła i oliwy
100 g serka topionego śmietankowego
4 łyżki kwaśniej śmietany
3 szklanki bulionu
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
pokruszona feta (ok 150 gr)
grzanki z bułki
INSTRUCTIONS
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć (jak są) gniazda nasienne. Nie obierać, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać, marchewki pokroić na plasterki.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać oliwę i wrzucić cebulę, lekko podsmażyć, dodać czosnek. Chwilę smażyć, dodać marchewkę i po kilku minutach cukinię.
Smażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając, zalać bulionem. Bulionu powinno być tylko tyle żeby zakrył wszystkie warzywa. Gotować ok. 20 minut. Cukinia zacznie się rozpadać ale marchewka będzie jędrna.
Całość zmiksować, dodać kremowy serek i mieszać aż się rozpuści. Zestawić z ognia, dodać śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
Podawać z pokruszoną fetą i grzankami z bułki ( podsmażonymi na maśle na patelni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation