Kuchnia

Duże ilości cukru na raz;)

Ciasto serowe z Amaretto, Amaretti i gruszkami


Mocny posmak migdałów nadają mu ciasteczka Amaretti i likier Amaretto. Gruszka natomiast nadaje mu świeżość. Jest to bardzo ciekawe połączenie owocujące na prawdę pysznym smakiem. Ciasto jest lekkie i szybciutko znika :)

Z przepisu tego wychodzi niewielka foremka ciasta, taka w sam raz na niedzielny deser dla kilku osób. Zakładam, że nie mieliście jeszcze okazji wypróbować takiego połączenia, dlatego gorąco Wam je polecam :)



Składniki:

* 400 g twarogu sernikowego
* 2 duże jajka
* 40-50 g cukru pudru (wg. swojego smaku)
* 80 g ciasteczek Amaretti
* 2 łyżki Amaretto
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* ziarna z 1/2 laski wanilii
* 2 gruszki



Twaróg miksujemy z cukrem, mąką, Amaretto i jajkami (nie dłużej niż 2 minuty). Następnie dodajemy pokruszone Amaretti i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (18x18 cm) a na wierzchu układamy pozbawione gniazd nasiennych cwiartki gruszki. Proponuję ułożyc je na przemian (częśc węższa i szersza owocu), wtedy wejdzie ich znacznie więcej.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Ciasto najlepiej smakuje po co najmniej 3 godzinach spędzonych w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation