Kuchnia

Duże ilości cukru na raz;)

marcepanowa tarta ze sliwkami
(srednica 24cm)

ciasto na tarte z tego przepisu, klik klik.

nadzienie:
300g marcepanu
100ml mleka
2 lyzki cukru (u mnie ciemny brazowy, ale dobrze sprawdzi sie cukier demerara)
2 jajka
szczypta cynamonu
3 duze sliwki (400g)
platki migdalow do dekoracji

przygotowanym ciastem na tarte wylepiam forme, dno i boki. nakluwam widelcem. pieke 15 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem), 10 minut przykrywajac folia aluminiowa i obciazajac kulkami ceramicznymi (ryzem badz fasola) oraz 5 minut bez przykrycia.
przygotowuje nadzienie: marcepan scieram na tarce do miski. w drugim naczyniu rozbeltuje jajka z mlekiem. dodaje szczypte cynamonu i 1 lyzke cukru. mieszam razem ze startym marcepanem.
sliwki myje i kroje w plasterki.
na podpieczony spod wylewam mase marcepanowa. ukladam na wierzchu pokrojone sliwki. dekoruje platkami migdalow i posypuje pozostala lyzka cukru.
pieke kolejne 30-40 minut w 175 stopniach (sprawdzam srodek nadzienia, patyczek musi byc suchy).
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation