Kuchnia

Duże ilości cukru na raz;)

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.4. Cukinię dobrze osączyć (najlepiej rękoma – patrz FILM).
Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation