Kuchnia

Duże ilości cukru na raz;)

Pijany rodzynkowiec

Masa kakaowa:

½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju


Ciasto kakaowe:

5 jaj
½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ww. masa kakaowa

Krem budyniowo – czekoladowy

200g miękkiego masła
2 budynie bez cukru
600ml mleka (ok. 2,5 szklanki)
200g czekolady gorzkiej
4 czubate łyżki cukru pudru


Polewa rodzynkowo-czekoladowa

400g rodzynek drobnych
350ml wódki lub rumu
200g czekolady gorzkiej
100g masła


Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych (ok. 300g)
poncz do nasączenia: wódka i woda w proporcji 1:1
aromat rumowy (jeśli używamy w przepisie wódki zamiast rumu)

Dzień przed przygotowaniem ciasta zalać rodzynki alkoholem i pozostawić na około dobę. W tym czasie upiec również ciasto kakaowe. Zagotować wszystkie składniki na masę kakaową i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmniejszyć obroty, dodawać po 1 żółtku. Potem wlewać powoli ostudzoną masę kakaową a na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25 x 35cm. Piec 45 min w temp 175 st. (grzałka góra i dół).

Następnego dnia przygotować krem czekoladowy. Ugotować budyń zgodnie zaleceniami na opakowaniu, jednak pamiętając, że ilość mleka zmniejszyć z litra na 600ml. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia (można przykryć folią aby wierzch budyniu nie wysechł). 2 tabliczki czekolady (200g) rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce przestudzony budyń. Miksować kilka minut. Jeśli krem budyniowy będzie za rzadki, można wstawić go do lodówki na pół godziny. Rozpuszczoną czekoladę dodawać miksując do kremu i dokładnie wymieszać, uważając aby krem nie zwarzył się.

Ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.
Rodzynki odsączyć z alkoholu. Z pozostałej wódki zrobić poncz dodając taką samą ilość wody i kilka kropli aromatu rumowego.

Pierwszą część nasączyć ponczem i posmarować połową powideł śliwkowych. Nałożyć połowę kremu czekoladowego i przykryć drugim blatem ciasta. Czynność powtórzyć z resztą powideł i kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta.

Przygotować polewę rodzynkowo - czekoladową. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Polewę wylać równomiernie na ciasto. Schłodzić w lodówce. Kroić najlepiej następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation