Kuchnia

OwocowoWarzywne

BAYADERKA : Karmelizowane jabłka

na 2 porcje

3 jabłka średniej wielkości, umyte i obrane
3 łyżki brązowego cukru
1,5 łyżki masła
cynamon, opcjonalnie

Przygotowanie:

Owoce obrane, kroimy na pół. Pozbywamy się gniazd, kroimy następnie na plasterki grubości około 5 mm.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cukier. Podgrzewamy na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Te dwa składniki powinny się połączyć i utworzyć ciemną brązową masę. Do takiej masy wrzucamy plasterki jabłek. Karmelizujemy owoce, przewracając z obu stron. Jabłka powinny zmięknąć po około 2 minutach i nabrać pięknego lekko brązowego koloru. W tym momencie zdejmujemy je z patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Serwujemy ciepłe, jako dodatek do kaszki mannej, lodów waniliowych albo budyniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation