Kuchnia

OwocowoWarzywne

Spring rolls z warzywami - Kornik w kuchni

SPRING ROLLS Z WARZYWAMI - SKŁADNIKI NA OKOŁO 20 SPRING ROLLS

2 średnie marchewki
1 długi ogórek
1 czerwona papryka
1 awokado hass
2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża
70 g makaronu ryżowego nitki
około 20 arkuszy papieru ryżowego
szczypiorek
sezam

Przygotowanie spring rolls zaczynamy od namoczenia makaronu - suchy makaron przekładamy do garnka o szerokim dnie i zalewamy go wrzątkiem, by woda przykryła makaron. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut i odcedzamy. Odstawiamy, by makaron wystygł.

Kiedy makaron stygnie, przygotowujemy warzywa - marchewkę obieramy, kroimy w poprzek na 2-3 kawałki (zależy od długości marchewki), by powstały kawałki długości mniej więcej 1/3 średnicy/wysokości papieru ryżowego (zależnie czy używacie papieru w kształcie koła czy kwadratu - ja używam koła). Marchew kroimy w słupki.
Spring rolls z warzywami
Tak samo kroimy ogórka, w razie potrzeby można obrać go ze skórki, ja przed krojeniem polewam go wrzątkiem.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wbijając łyżkę jak najbliżej skórki, oddzielamy miąższ od skórki. Każdą połówkę awokado kroimy w plasterki.

Paprykę myjemy, usuwamy pestki i gniazdo nasienne, kroimy w paseczki.

Sałatę myjemy i kroimy w paski, szczypiorek w krążki.
Na suchej patelni prażymy sezam - ilość według uznania.

Kiedy wszystkie warzywa mamy pokrojone i pozostałe składniki przygotowane, możemy zacząć zawijać spring rolls z warzywami. Na lekko zwilżonej wodą desce kładziemy arkusz papieru ryżowego. lekko zwilżamy go wodą z wierchu, przekładamy na drugą stronę i też zwilżamy ciepłą wodę, by papier zmiękł.
Spring rolls z warzywami
Na środku dolnej części papieru układamy nasze warzywa - kilka słupków marchewki i ogórka, kilka paseczków papryki, plaster awokado, kilka wstążek sałaty. Na to kładziemy porcję makaronu, posypujemy uprażonym sezamem i szczypiorkiem. Boki papieru składamy do środka i zawijamy od dołu roladkę. I tak zawijamy w papier ryżowy wszystkie składniki.

Spring rolls z warzywami dobrze smakują maczane w sosie sojowym, słodkim chilli lub aromatycznym sosie orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation