Kuchnia

OwocowoWarzywne

Rolada marchewkowa - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
500 g marchewki
4 jajka
50 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ostrej musztardy
150 g twarogu
1 - 2 łyżki śmietany
1/2 pęczka szczypiorki
5 -6 rzodkiewek
szczypta chili
pieprz
sól

Forma: 23/25 wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do schłodzenia.

Dodać żółtka i dobrze wymieszać.

Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.
W formie4. Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.

Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.

Twaróg zmiksować ze śmietaną ( jeżeli jest wilgotny to dać mniej śmietany). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno pokroić i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.

Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation