Kuchnia

OwocowoWarzywne

~ Falafele

Składniki na 8 kotlecików:

1 szklanka suchej ciecierzycy
½ cebuli
½ pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
½ łyżeczki sody
Sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, kolendra mielona,

Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Nie gotuj jej – falafele będą się rozpadać! Następnego dnia zmiel na maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i przypraw do smaku. Z powstałej masy uformuj małe kulki. Usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.


Sos:

małe opakowanie gęstego jogurtu, np. greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano, curry

Jogurt wymieszaj delikatnie z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku.

~ gruszka
~ papryka czerwona
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation