Kuchnia

OwocowoWarzywne

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BRUKSELKI I KASZY JAGLANEJ

Składniki:
500 g brukselki

50 g suchej kaszy jaglanej

1 cebula szalotka

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

natka pietruszki

czosnek suszony

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

⅓ łyżeczki suszonej przyprawy harissa*

1 łyżeczka zielonej czubrycy (przyprawa)*

Dodatkowo:

3 łyżki mielonego siemienia lnianego do obtoczenia

Przygotowanie:

Brukselkę wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Kaszę również ugotować. Brukselkę i kaszę odcedzić i ostudzić. Do miski wrzucić brukselkę i rozgnieść widelcem. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie można całość zmiksować. Dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, siemię lniane oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Z masy formować niewielkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w mielonym siemieniu lnianym.

Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami/ kaszą/ ryżem i sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation