Kuchnia

OwocowoWarzywne

Pesto z rukoli składniki na 2-3 porcje:

100g rukoli

70g orzechów nerkowca

80ml oliwy

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyzki soku z cytryny

niepełna łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu kolorowego

opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka sera typu parmezan

wykonanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy tak długo, aż uzyskają względnie gładką konsystencję. I zrobione! :)

2. Pesto można podać na przykład z makaronem. W tym celu gotujemy 250 gram makaronu (u mnie razowe spaghetti), odcedzamy i mieszamy z pesto dopóki jest gorący. Jeśli stwierdzicie, że pasta ma zbyt suchą konsystencję można dodać odrobinę wody - najlepiej tej w której gotował się makaron. Można dodać czubatą łyżkę mascarpone lub serka kremowego oraz kapary lub oliwki, lub suszone pomidorki pokrojone w paski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation