Kuchnia

Potrawy słone jak łzy, pikantne niczym sny.. albo i nie ツ

Pikantna golonka wieprzowa na kapuście kiszonej

Składniki
Golonka wieprzowa tylnia
70 dkg. kapusty kiszonej
garsc suszonych sliwek
cebula
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
papryka w proszku - slodka i ostra
sol
lyzka ketchup
lyka oleju
majeranek
2 lyzki koncentrat pomidorowy


Sposób przygotowania

1.
Golonke nalezy umyc i osuszyc.

2.
Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka I ostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc . Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.

3.
Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodku ukladamy sliwki i cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200, około 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation