Kuchnia

Obiad przepisy

Szare kluski z kapustą

Kluski

Obrałam ok 1 kg ziemniaków. Starłam jak na placki ziemniaczane. Odcisnęłam nadmiar wody. Dodałam jajko i mąkę. Mąki tyle aby ciasto było gęściejsze jak na placki ok 3 /4 szklanki i łyżkę ziemniaczanej. W dużym garnku zagotowałam wodę którą posoliłam. Dużą łyżką nabierałam porcje ciasta i wkladałam na wrzątek - od czasu do czasu delikatnie mieszałam. Od ponownego zagotowania kluski gotowałam ok 3 minuty. Kluski odcedziłam i przepłukałam zimną wodą. Na dużej patelni na łyżce oleju wysmażyłam w kostkę pokrojony chudy boczek wędzony ok 15 dag. Do boczku dodałam w kostkę pokrojoną cebulę - poddusiłam. Odsączone z wody kluski przełożyłam do okrasy. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z kiszoną kapustą

Kapusta

Kilogram kiszonej kapusty, 30 dag świeżego boczku, duża cebula, ziele angielskie 5 szt, liście laurowe 5 szt, sól, pieprz do smaku, średni surowy ziemniak
Kapustę w garnku zalałam wodą do połowy wysokości kapusty. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, peprz do smaku. Gotowałam ok 40 min pod przykryciem. Następnie dodałam wysmażony boczek pokrojony w kostkę z zeszkloną cebulą drobno pokrojoną. Gotowałam ok 20 minut bez pokrywki mieszając od czasu do czasu. Na koniec do kapusty dodałam starty na drobnej tarce surowy ziemniak. Mieszałam gotując chwilę aż ziemniak połączył sie z kapustą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation