Kuchnia

SAŁATKI i SURÓWKI

Sałatka z kalafiora surowego

Czas przygotowania:
5 - 10 minut

Składniki sałatki
Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ najlepiej jest je dobrać wedle własnego uznania i dobierać indywidualnie ilość majonezu, jogurtu czy chilli

Składniki wersji podstawowej:

ćwiartka małego kalafiora
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
7 łyżek pestek słonecznika
Dodatkowe składniki dla wersji rozszerzonej:

1/2 małego pęczka koperku lub natki pietruszki
kukurydza z puszki (ilość wedle uznania)
odrobina świeżej papryczki chilli lub płatki chilli (ilość wedle uznania)
Wykonanie sałatki
Różyczki surowego kalafiora zmiksuj w blenderze do postaci małych drobinek (ok. 1-2 mm kawałeczki).

Pestki słonecznika upraż na suchej, gorącej patelni na brązowy kolor.

Zieleninę posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.

Sałatka z kalafiora surowego

Sałatkę można podawać od razu po jej przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako osobne danie, ale też jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na karnawałowej imprezie.

Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.

W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation