Kuchnia

Chlebem i solą

Chleb kubański - gotowy w godzinę


1,5 szklanki mąki pszennej typ 650,
1,5 szklanki mąki pszennej typ 750,
1 i 1/4 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni),
1 opakowanie suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru


Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodawaj partiami gorącą wodę i zacznij zagniatać. Po dodaniu całej wody, dodaj drożdże i wyrabiaj około 10 minut (ciasto powinno być zwarte, dobrze odchodzić od dłoni). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Uformuj bochenek, przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj wierzch wodą wymieszaną z oliwą. Ponacinaj wierzch. Wstaw do zimnego piekarnika, który należy nastawić na temp. 190 stopni. Piecz około 35-45 minut aż się zrumieni. Ostudź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation