Kuchnia

Chlebem i solą

Mleczne bułeczki śniadaniowe

Składniki na około 8 – 10 sporych bułek:

400g mąki pszennej chlebowej, plus trochę do podsypywania
3/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka soli morskiej
280ml ciepłego mleka (pełnego, nie odtłuszczonego)
Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce. Zrób dołek na środku i wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wymieszaj do połączenia i zagnieć ręcznie lub mikserem z hakiem gładkie, elastyczne ciasto (przy ręcznym wyrabianiu zajmie to około 10 minut, mikserem 5 – 7 minut). W razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką.

Gdy ciasto będzie gotowe uformuj z niego kulę i przełóż ją do lekko natłuszczonej misy. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.

Gotowe ciasto przełóż na oprószony mąką blat, wyrób krótko i podziel na 8 – 10 równych części (u mnie 8 po około 100g każda). Uformuj z nich bułeczki, zaciągając brzegi ciasta pod spód i łącząc je ze sobą. Układaj na natłuszczonej blasze, pozostawiając spore odstępy. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do drugiego wyrastania.Gdy bułeczki będą napuszone i mniej więcej podwoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220°C i wrzuć na dno kilka kostek lodu lub wlej odrobinę wody. Piecz przez około 12 – 15 minut, aż bułki wyrosną i zarumienią się, a postukane od spodu będą wydawać specyficzny głuchy odgłos. Wystudź na kratce.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation