Kuchnia

Chlebem i solą

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami
Składniki:
Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
1 szklanka naturalnej maślanki
3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
50 g drożdży (1/2 kostki)
1 szklanka otrębów pszennych
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
ziarna sezamu
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka maku
*1 szklanka = 250ml
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation