Kuchnia
mniam! dodatki
Fit kremy i polewy do ciast, babeczek i muffinek
************************************************************
Krem orzechowy
Składniki:
200g orzechów nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
wrzątek
Przygotowanie:
1. Przełóż nerkowce do garnuszka, a następnie zalej je wrzątkiem. Odstaw na około 2 godziny.
2. Po upływie tego czasu odlej wodę i dodaj olej kokosowy do orzechów.
3. Całość zblenduj na jednolitą masę.
Krem orzechowy świetnie sprawdza się jako masa do przełożenia ciasta lub jako polewa na zewnątrz. Na zdjęciach poniżej wykorzystałam go do przygotowania mini torcików marchewkowych.
************************************************************
Krem jaglany
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody lub dowolnego mleka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie ugotuj na małym ogniu w 3 szklankach wody z dodatkiem oleju kokosowego.
2. Do ostudzonej kaszy dodaj miód i całość zmiksuj na kremową masę.
Najczęściej używam tego jaglanego kremu do nadziewania różnego rodzaju babeczek lub do tart. Ma stosunkowo zbitą konsystencję przypominają budyń, więc bez problemu utrzymuje się w zagłębieniu w cieście.
************************************************************
Krem z kaszy manny
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody lub dowolnego mleka
4 łyżki miodu
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Do garnka wsyp kaszę i zalej ją wodą. Gotuj na małym ogniu mieszając.
2. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do kaszy olej kokosowy i całość wymieszaj.
3. Gdy kasza wchłonie całą wodę i troszkę ostygnie dodaj miód. W razie potrzeby zblenduj na jednolitą masę.
Krem z kaszy manny może być stosowany zamiennie z kremem jaglanym. Oba mają podobną konsystencję. Najważniejsza różnica to czas przygotowania. Kasza manna nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, więc chętnie korzystam z przepisu na ten krem, gdy nie mam zbyt wiele czasu. Bardzo dobrze pasuje jako nadzienie do babeczek lub różnego rodzaju tart.
************************************************************
Czekoladowa polewa
Składniki:
2 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
Przygotowanie:
1. Podgrzej olej kokosowy, by się rozpuścił.
2. Do rozpuszczonego oleju dodaj miód i kakao, a następnie podgrzej całość do momentu, aż miód stanie się płynny. 3. Zdejmij polewę z palnika i całość dokładnie wymieszaj.
Ważne jest, by nie podgrzewać miodu i oleju jednocześnie. Olej stopi się w wyższej temperaturze, a zbytnie podgrzanie miodu spowoduje, że straci on swoje prozdrowotne właściwości. Z podanych ilości wyjdzie nam polewa wystarczająca na około 6 muffinek. Oczywiście zwiększając ilość składników możemy stworzyć polewę do większej ilości deserów lub na ciasto. Należy jednak pamiętać o proporcjach.
************************************************************
Biała polewa do muffinek
Składniki:
150g dowolnego naturalnego białego serka
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Wymieszaj serek z miodem i odstaw do lodówki.
W przypadku tej polewy ważne jest, by serek był schłodzony i po wymieszaniu z miodem odstawiony do lodówki na jakiś czas. Jak będzie zimny to polewa na muffinkach może bez problemu utrzymać się cały dzień w temperaturze pokojowej. Najlepiej muffinki lub babeczki z tą polewą przechowywać w lodówce i wyciągnąć przed podaniem. Do tej polewy wybieram serek stosunkowo gęsty typu philadelphia.
************************************************************
Krem daktylowo-kokosowy
Składniki:
1 szklanka daktyli świeżych lub suszonych
3 łyżki wiórek kokosowych
wrzątek
Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
2. Namoczone daktyle wsyp do małej miski wraz z wiórkami kokosowymi i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
MA==