Kuchnia

mniam! dodatki

Nalewka z owoców goji

Goji nazywane są w medycynie chińskiej „czerwonymi diamentami”.

Są (według informacji jakie znalazłam w internecie) najbogatszym w składniki odżywcze pożywieniem na świecie.

Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nazywane są również „owocami długowieczności”.

Dlatego postanowiłam zrobić nalewkę na suszonych jagodach, które dojrzewały w Chinach (Himalaje), kraju gdzie ich uprawa od lat jest znana. Chińczycy jedzą je na co dzień dodając do różnych dań.

Jagody goji, które dojrzewały w moim ogrodzie, zjadałam świeże prosto z krzaczka. Tutaj (klik) możesz zobaczyć owocujące krzaczki goji. ;)

Do zrobienia nalewki wiecznej młodości potrzebne są:

50 g suszonych jagód goji
500 ml wódki 40%
2 – 3 łyżki miodu
Jagody należy umieścić w słoju i zalać je wódką. Odstawić na 2 miesiące, codziennie (najlepiej 2 razy dziennie) wstrząsać. W tym czasie wszystkie dobroczynne składniki będą poddawane ekstrakcji do alkoholu.

Po tym czasie, należy przecedzić je przez gazę (bibułę). Dodać miód i gotowe :).

Nalewka na zdjęciu obok ma 3 dni.
A po 2 miesiącach, wygląda tak jak na zdjęciach powyżej.

Należy pić ją na czczo, 2 łyżki (30 ml), na 30 minut przed jedzeniem.

Można też dodawać ją do herbaty (1 łyżeczkę). Ponoć najlepiej do zielonej lub yerba mate.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation