Kuchnia

mniam! dodatki

Dżem z nasionami chia


Składniki na 1,5 szklanki dżemu:

500 g owoców (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru trzcinowego lub syropu klonowego lub innej substancji słodzącej (lub mniej, do smaku)
1/4 szklanki białych nasion chia
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub nasiona z laski wanilii)
Owoce (odszypułkowane, jeśli potrzeba również obrane lub pokrojone na kawałki) umieścić w garnuszku. Zasypać cukrem/syropem klonowym, dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub pastę z wanilii i pogotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie owoce powinny puścić sporo soku. Zdjąć z palnika, wsypać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 20 minut do zgęstnienia dżemu.

Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Uwaga: użyłam mrożonych truskawek (80%) i malin (20%). Większe truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation