Kuchnia

Pieczywo

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki ziarnek słonecznika
garść migdałów ze skórką
garść orzechów laskowych ze skórką
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe)
1/2 szklanki nasion chia
4 łyżki nasion babki płesznik
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju kokosowego przed rozpuszczeniem
1 łyżka płynnego miodu
350 ml wody (u mnie 1 i 1/2 szklanki)

1 foremka „keksówka” u mnie 35 cm długości

WYKONANIE
Olej kokosowy rozpuścić na małym ogniu, należy uważać, aby nie zaczął się smażyć. Wszystkie mokre składniki dobrze wymieszać aby się połączyły.

Nasionka siemienia lnianego, babki płesznik i chia zmiel na „mączkę”. Można to pominąć, ale te małe ziarenka często „wchodzą” między zęby, co jest dość nieprzyjemne (przynajmniej dla mnie) i nie zawsze ładnie wygląda. Babka płesznik mieli się dość trudno, dlatego aby dobrze ją zmielić, najlepiej połączyć ją np. z siemieniem lnianym, chia czy łyżką płatków owsianych i wówczas zmielić.

Wszystkie suche składniki dodać do mokrych składników i dokładnie wymieć. Foremkę nasmarować olejem kokosowym i włożyć masę na chlebek.Odstawić na co najmniej 3 godziny, aby chlebek „napęczniał”. Najlepiej na całą noc. Foremkę włożyć do piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek zdrowia z foremki i przełożyć go na blachę. Piec kolejne 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation