Kuchnia

Pieczywo

PLECIONY CHLEBEK Z BAZYLIOWYM PESTO - Składniki:

1,5 szkl mąki typu 650
1 szkl mąki pełnoziarnistej
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/4 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
bazyliowe pesto
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i drożdże z wodą. Wyrabiamy ciasto ok. 20 minut, aż będzie gładkie i zwarte. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na kwadrat o boku ok. 25 cm. Smarujemy go kilkoma łyżkami pesto i zwijamy w rulon. Rulon przekrajmy nożem przez środek i rozkładamy tak, żeby na wierzchu była widoczna powierzchnia cięcia. Przeplatamy ze sobą dwie części ciasta tworząc coś w rodzaju warkocza. Końce sklejamy, żeby ciasto się nie rozeszło podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do zrumienienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation