Kuchnia

Pieczywo

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu

400 g mąki pszennej
125 ml letniej wody
80 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju roślinnego
7 g drożdży instant
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Kilka łyżek oliwy do posmarowania rusztu przed pieczeniem placków

Opis przygotowania:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation