Kuchnia

Pieczywo

PRZEPIS NA BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE

Bułki pszenno-żytnie – składniki

Zaczyn:
140 g mąki żytniej typ 720
150ml wody
1/3 łyżeczki drożdży instant

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
250 ml wody
450 g mąki pszennej jasnej (+ trochę do podsypania przy formowaniu bułek)
1/2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli

Bułki pszenno-żytnie – wykonanie

Zaczyn: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez chwilę wyrabiamy łyżką. Tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Przykrywamy (lub zawijamy folią spożywczą – nie musi być dostępu powietrza) i zostawiamy na 12 godzin.

Po tym czasie robimy ciasto właściwe czyli również łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie mocno klejące więc dobrze by było użyć robota kuchennego. Robotem wyrabiamy 5-7 minut i zostawiamy od przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na wysypany mąką blat. Ciasto będzie się dość paskudnie lepiło więc dobrze jest robić to mokrymi rękami. Dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich formujemy płaski placek, taki z 1-2 cm wysokości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation