Kuchnia

Pieczywo

PORTUGALSKIE BUŁECZKI MLECZNE (16 sztuk)

300 ml mleka,
35 g masła,
2 duże żółtka,
500 g mąki pszennej,
75 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżeczka soli,
8 g drożdży instant,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 małe jajko ubite z 2 łyżkami mleka do posmarowania wierzchu bułeczek

Mleko z masłem lekko podgrzać do momentu rozpuszczenia się masła. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodać płynne i wyrobić drożdżowe ciasto, aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne (ja początkowo mieszałam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, a następnie wyrabiałam ręcznie). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość (ok. 45 minut).
Wyrośnięte ciasto przebić dłońmi i podzielić na 16 porcji o wadze około 60g. Na oprószonym mąką blacie uformować z każdej porcji podłużną bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić je do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Gdy wyrosną, zrobić nacięcia bardzo ostrym nożykiem i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut, aż wierzchy bułeczek będą rumiane.
Można połowę uformowanych bułeczek włożyć na noc do lodówki do drugiego rośnięcia i upiec dopiero następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation